بررسی وضعیت آلودگی هوا

بررسی وضعیت آلودگی هوا

وضعیت هوای بیشتر شهرهای کشور خوب نیست. شاید بهتر است بگوییم که اصلاً خوب نیست. آلودگی هوا جان‌های عزیز را می‌گیرد و بیماران را بدحال‌تر می‌کند. چاره چیست؟ اقدامات کوچک ما برای مقابله با آلودگی هوا مؤثر هستند اما به کارهایی ریشه‌ای و مهم نیاز است. با این حال، دست‌کم برای حفظ سلامتی‌مان باید تلاش کنیم و با اقداماتی مانند ماسک‌زدن خود را در مقابل ذرات خطرناک موجود در هوا تاحدی سالم نگه داریم. اگر مشکلات تنفسی جدی هم تجربه می‌کنید و علائمی مانند تنگی نفس دارید، حتماً به متخصص ریه مراجعه کنید.

بهترین ماسک برای آلودگی هوا چه ویژگی‌هایی دارد؟

حتی پیش از شیوع کووید-۱۹ هم مشکل آلودگی هوا از جدی‌ترین مسائلی بود که سلامتی‌مان را تهدید می‌کرد و نیاز به استفاده از ماسک را پررنگ. شواهد نشان می‌دهند که استفاده از ماسک می‌تواند از بدن در مقابل ذرات خطرناک موجود در هوای آلوده جلوگیری کند.

پرسش اینجا است که کدام ماسک را برای حفاظت از خود در مقابل آلودگی هوا انتخاب کنیم؟ در انتخاب ماسک باید به نکاتی دقت کنیم. در خرید ماسک‌های تنفسی به این ویژگی‌ها توجه داشته باشید:

– تصفیه و فیلترکردن آلودگی
– پوشانندگی ماسک
– گردش هوا

استفاده از ماسک نقش مهمی در دفع آلودگی‌های هوا دارد. نباید نسبت به مراقبت از خود در برابر ریزذرات آلوده هوا بی‌تفاوت باشیم. تأثیر آلودگی هوا بر مغز یا اعضای دیگر بدن بسیار زیاد است.

تصفیه و فیلترکردن آلودگی:
حتماً شما هم ماسک‌های مختلفی با عناوین گیج‌کننده گوناگون مانند N۹۰، N۹۵ یا N۹۹ را در بازار دیده‌اید. منظور از این اعداد چیست؟ منظور از این‌ها درصدی از ذراتی است که ماسک می‌تواند مانع ورودشان به پوشش خود شود.

برای نمونه، ماسک N۹۵ می‌تواند مانع از ورود حدود ۹۵درصد از ذرات ریز به دهان و بینی شود. ماسک‌های N۹۰ می‌توانند مانع از ورود ۹۰درصد از ذرات شوند. برای اعداد دیگر هم چنین روندی برقرار است.

استانداردهای دیگری هم برای تولید ماسک تنفسی برای آلودگی هوا وجود دارد. از جمله استانداردهای موجود می‌توانیم به KN۹۵ یا FFP۲ اشاره کنیم. هردوی این‌ها کارکردی مشابه ماسک‌های N۹۵ دارند و می‌توانند ذراتی تا اندازه ۰٫۳ میکرون را دفع کنند.

بهترین ماسک برای آلودگی هوا همین سه نوع است. برای مراقبت از خود در مقابل ویروس کرونا و آلودگی هوا باید یکی از ماسک‌های N۹۵، KN۹۵ یا FFP۲ را تهیه کنید.

پوشانندگی ماسک:
کلیدی‌ترین ویژگی هر ماسکی توانایی آن در پوشاندن دهان و بینی و بستن راه نفوذ ذرات خطرناک و بیماری‌زا است. پوشش خوب و مطلوب ماسک مهم است. ماسک‌های باکیفیت در زمان نفس‌کشیدن به سمت صورت‌تان کشیده می‌شوند.

در واقع، زمانی که هوا را استنشاق می‌کنید، ماسک به سمت صورت‌تان مکش می‌کند. ماسک‌های استاندارد، منعطف و با قابلیت دفع ذرات ریز و درشت هستند.

با کمک‌گرفتن از ماسک مناسب می‌توانیم جلوی بسیاری از مشکلات را بگیریم. اثرگذاری آلودگی روی سلامت اصلاً اندک نیست؛‌ بیماری‌ها و سندورم‌های مختلفی مانند سندروم آسپرگر می‌توانند نتیجه تنفس هوایی آلوده باشند.
گردش هوا

ماسک تنفسی مناسب هوا را در بافت خود به‌ گردش درمی‌آورد. چنین ماسکی در فاصله مناسبی از دهان و بینی قرار می‌گیرد و به شما اجازه می‌دهد که راحت نفس بکشید. این ویژگی برای فعالیت‌هایی مانند ورزش‌ در بیرون از منزل مهم است.

در مواقع دیگر، برای مثال، زمانی که در مراکز درمانی و پزشکی حاضر می‌شوید، ویژگی تصفیه ذرات نامناسب اهمیت بیشتری دارند. بعضی از ماسک‌های تنفسی دارای دریچه‌های خروجی هوا هستند و همین باعث می‌شود که هوا در آنها گردش کند و در ضمن مرطوب و بی‌استفاده نشوند.
بهترین ماسک تنفسی برای آلودگی هوا چیست؟
بهترین ماسک‌هایی که برای مقابله با آلودگی هوا در شهرهای مختلف دنیا استفاده می‌شود، این ماسک‌ها هستند:

ماسک‌های N۹۵؛ این ماسک‌ها با استاندارد آمریکا تولید می‌شوند.
ماسک‌های KN۹۵؛ این ماسک‌ها با استاندارد چین تولید می‌شوند.
ماسک‌های FFP۲؛ این ماسک‌ها با استاندارد اروپا تولید می‌شوند.
در واقع، تمامی این ماسک‌ها ویژگی‌های مشترکی دارند اما تحت استانداردهای کشورهای مختلف تولید و روانه بازار می‌شوند. ماسک‌های مذکور می‌توانند تا ۹۵درصد مانع از ورود ذرات آلوده و نامناسب هوا به دستگاه تنفسی شوند. توانایی آنها دفع ریزذراتی در حد ۰٫۳ میکرون است.

آزمایش‌ها نشان داده‌اند، ماسک‌هایی که گفته شد در دفع ذرات زیر موفق هستند:

– باکتری‌ها
– گرده‌ها
– هاگ کپک
– ویروس‌های معلق در هوا
– گرد و غبار موجود در فضای خانه

خانم دادپور: ماسک‌هایی که معرفی شدند، ضمن تصفیه ریز ذرات از پوشش‌دهی خوبی هم برخوردار هستند و از پارچه و مواد سیلیکونی مناسبی تهیه می‌شوند. ماسکی که تهیه می‌کنید باید خوب روی صورت، چانه و بینی قرار بگیرد و دهان را بپوشاند. اگر کش‌های شُلی داشته باشد یا میان صورت‌تان و آن فاصله زیادی بیافتد، گزینه مناسبی نخواهد بود.
استفاده از چه ماسک‌هایی توصیه نمی‌شود؟
ماسک‌های متنوعی در فروشگاه‌های مختلف و داروخانه‌ها به فروش می‌رسند اما حواستان را جمع کنید و فقط موارد باکیفیت را بخرید. بسیاری از ماسک‌ها از جنس نخ، پلی‌استر و ریون تهیه می‌شوند. این ماسک‌ها فقط در برابر ذرات آلوده بزرگ و حجیم از شما محافظت می‌کنند. در واقع، در محافظت از شما در مقابل موارد زیر ناتوان هستند:

ریزذرات معلقی که از دهان افراد بیمار بیرون می‌آیند.
ذرات ریز هوای آلوده که بین ۰٫۳ تا ۱۰ میکرون اندازه دارند.
ماسک‌های نخی و پارچه‌ای به‌ خوبی روی صورت قرار نمی‌گیرند و نمی‌توانند به طور کامل از شما محافظت کنند. حتی ماسک‌های N۹۵ که به عنوان بهترین ماسک تنفسی برای آلودگی هوا معرفی شدند هم نمی‌توانند به طور کامل روی صورت قرار بگیرند و باعث محافظت ۱۰۰درصدی شوند.

ماسک‌های جراحی هم فقط در مقابل ذرات بزرگ از شما محافظت می‌کنند. این موارد در دفع ذرات ریز و آلوده هوا اثرگذار نیستند و نباید از آنها استفاده کنید.

منابع:

– سایت دکتر
– سایت پالایش هوا

تهیه کننده : سرکار خانم طاهره دادپور– مربی بهداشت دبستان پسرانه امام حسین ( ع ) شماره (۱)

تایید کننده: جناب آقای دلپسند – مدیریت محترم آموزشگاه


امتیاز شما به این محتوای آموزشی ؟ جمع امتیاز 0/20